Mallorca | steden & dorpen | typisch Mallorca | fietsen op Mallorca | reizen naar/op Mallorca | reisinformatie | weer | links

Het weer op Mallorca

Mallorca heeft een mediterraan klimaat dat sterk benvloed wordt door de Middellandse zee. Er waait over het eiland zo goed als altijd een stevige wind. Dit heeft tevens een grote invloed op het klimaat in Mallorca. Deze wind kan er namelijk voor zorgen dat op de warmste dagen van het jaar nog steeds aangenaam is op, maar kan er ook voor zorgen dat het op de minder mooie dagen van het jaar behoorlijk fris kan worden. In de zomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur op Mallorca rond de 30 graden Celsius en zal in de avond en nacht ongeveer tien lager liggen. Van oktober tot en met april hen je hier de grootste kans op langdurige neerslag. Het zal op Mallorca echter zelden dagen achtereen regenen. De zeetemperatuur is hier met name in de zomerperiode erg aangenaam.

Mallorca bezienswaardigheden

Mallorca is meer dan zee en strand. Op het eiland vind je meerdere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Uit alle hotspots van Mallorca heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden op Mallorca samengesteld:
Mallorca bezienswaardigheden top 10

 

Dankzij de invloed van de Middellandse zee op het klimaat op Mallorca komen er hier maar weinig weersextremen voor. In de wintermaanden kan er vorst optreden op Mallorca, al zal dit in de meeste gevallen beperkt blijven tot de hoger gelegen gebieden van het eiland. In extreme gevallen kan het sneeuwen in deze delen van Mallorca. Dit gebeurt echter maar eens in de zoveel jaar. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier oplopen tot over de veertig graden Celsius. De zeewind zal op deze dagen voor de nodige verkoeling zorgen.

Regen

Mallorca heeft op jaarbasis maar weinig dagen met neerslag; toch liggen de gemiddelde neerslagcijfers hier behoorlijk hoog. Als het echter regent zijn het wel gelijk stevige buien. De meeste neerslag valt hier in de winterperiode; de zomermaanden zijn er nagenoeg droog. Als het regent in Mallorca is uitkijken, want anders dan in Nederland zijn de mensen op dit eiland veel minder voorbereid op regen. De afwateringsystemen laten te wensen over en het wegdek kan er behoorlijk glad worden. Gelukkig zal de straat er na een bui door de combinatie van de wind en de hogere temperaturen, snel opgedroogd zijn.

Klimaattabel Mallorca

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 14 6 5 7 62 mm 15
februari 14 6 6 7 35 mm 14
maart 16 7 6 7 31 mm 14
april 17 9 7 7 32 mm 15
mei 21 12 9 6 31 mm 17
juni 25 16 10 3 11 mm 21
juli 29 19 11 2 7 mm 24
augustus 30 20 10 3 17 mm 25
september 26 17 8 5 38 mm 24
oktober 23 14 6 7 68 mm 22
november 18 10 5 7 61 mm 19
december 15 8 5 8 64 mm 16
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Wind

De altijd aanwezige zeewind heeft een belangrijke invloed op het klimaat van Mallorca. Deze wind zorgt voor verkoeling op de warmste dagen van jaar, maar kan de minder mooie dagen onaangedaan maken. De wind zorgt er hier tevens voor dat de meeste bewolking hard over het eiland wordt geblazen. Hierdoor is het soms moeilijk om een goed actueel weerbeeld van het eiland te krijgen. De verschillende weerswebsites spreken elkaar mede hierdoor sterk tegen. De weersverwachtingen op Mallorca verschillen soms meer dan vijf graden Celsius van elkaar. De wind komt hier logischerwijs ten alle tijden vanuit de kust en is in de buurt van de kust op zijn sterkst en zal richting het binnenland iets in kracht afnemen. De wind trekt aan het einde van de middag altijd wat aan.

Hitte

In de zomerperiode kan het behoorlijk heet worden op Mallorca en temperaturen van ver boven de 30 graden Celsius zijn hier dan eerdere de regel dan de uitzondering. Het is in deze periode verstanding om een zonnebrand met een hoge factor te nemen. De populairste stranden op Mallorca zijn zo goed als allemaal voorzien van zonnebedjes met daarbij parasols. Hierdoor kun je op het heetst van de dag ook op het strand heerlijk in de schaduw liggen. 

Beste reisperiode

Mallorca is een populaire vakantiebestemming van eind april tot en met eind september. De meeste toeristen verblijven op Mallorca in de maanden juli en augustus.
Dit is weertechnisch tevens de beste periode om een zon-, zee- en strandvakantie te vieren op Mallorca. In deze maanden is de Middellandse Zee rond Mallorca heerlijk om in te zwemmen. Kom je echter naar het eiland toe om te fietsen of te wandelen dan kun je deze maanden het beste mijden en kan je beter in het voor- of najaar naar Mallorca komen. In deze periode is de zonkracht wat minder sterk en ligt de gemiddelde temperatuur net iets lager. Het enige nadeel is dat je in deze periode een grotere kans hebt op neerslag. De buien zijn er hevig maar vaak van korte duur.

Meer info over Mallorca

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Mallorca:
Mallorca fotoreportage

Mallorca informatie

Mallorca tips
Mallorca top 10
Mallorca weer & klimaat
Mallorca's mooiste dorpjes
bijzondere plekjes op Mallorca
winterzon op Mallorca

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy