Mallorca | steden & dorpen | typisch Mallorca | fietsen op Mallorca | reizen naar/op Mallorca | reisinformatie | weer | links

Mallorca reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Mallorca is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke gebieden je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een korte vakantie op Mallorca veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle mooie dorpjes, bezienswaardigheden en prachtige stadjes van Mallorca tijdens één vakantie te bezoeken.
Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning.

Mallorca bezienswaardigheden

Mallorca is meer dan zee en strand. Op het eiland vind je meerdere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Uit alle hotspots van Mallorca heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden op Mallorca samengesteld:
Mallorca bezienswaardigheden top 10

 

Reisdocumenten en douane

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Je dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen; zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is hier drinkbaar maar heeft een chloorsmaak. Het is hierdoor wel geschikt om je tanden mee te poetsen maar als drinkwater kan ik het afraden. Als drinkwater kun je beter flessenwater gebruiken. In hotels, restaurants of bars waar ze met een postmix installatie werken kan de frisdrank de zelfde chloorbijsmaak hebben.

Veiligheid

Mallorca is een veilig eiland er komt hier maar weinig criminaliteit voor. In Palma de Mallorca en de toeristische kustplaatsen moet je echter wel opletten op zakkenrollers en gauwdieven. Laat in je huurauto geen waardevolle spullen achter want voorkomen is beter dan genezen.

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Spanje is 112

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Op de Balearen, en dus ook op Mallorca, wijken de nationale feestdagen iets af van de feestdagen die gelden op het Spaanse vaste land. Naast de nationale feestdagen heeft iedere stad of dorp wel een eigen feest. Deze feesten hebben vaak een religieuze oorsprong en gaan vaak gepaard met veel zang en dans.

Overzicht van feestdagen op Mallorca

1 jan Nieuwjaar (Cap d'any)
6 jan Driekoningen (Els Reis Mags)
1 mrt Dag van de Balearen (Dia de les Illes Balears)
1 mei Dag van de Arbeid (Festa del Traball)
25 jul St. Jacobsdag (Sant Jaume)
15 aug Maria Hemelvaart (L'Assumpció)
12 okt Nationale feestdag (Dia de l'Hispanitat)
1 nov Allerheiligen (Tots Sants)
6 dec Dag van de grondwet (Dia de la Constitució )
8 dec. De onbevlekte ontvangenis van Maria (La Immaculada Concepció)
25 / 26 dec Kerstmis (Nadal)

Daarnaast zijn er nog enkele feestdagen die per jaar van datum verschillen zoals Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag. Carnaval wordt in de plaatsen Porreres en Montuiri uitbundig gevierd.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn zeker in de grotere plaatsen en in de toeristische kustplaatsen genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pinpas terecht kan. In de kleinere dorpen op het eiland is dit vaak lastiger.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak hebt.

Telefoon, internet en wifi

Het gsm-bereik op Mallorca is zo goed als overal op het eiland uitstekend. Hetzelfde geld voor het 3G netwerk op het eiland. Het enige nadeel van het 3G netwerk op Mallorca is dat het soms wat traag is. Er zijn op Mallorca nog maar weinig bedrijven en instellingen die gratis wifi aanbieden. In de meeste horeca gelegenheden is er vaak wel een wifi netwerk te vinden maar in de meeste gevallen zal deze versleuteld zijn. Vaak als je even informeert bij de ober of barman kan je deze code gewoon krijgen. Als je wifi wilt op je hotelkamer is het verstandig om dit van te voren goed te controleren; het is hier namelijk verre van standaard om wifi op de kamer aan te bieden. In veel hotels is er alleen wifi in de lobby en om hier gebruik van te kunnen maken moet je een code kopen die dan voor een bepaalde tijd geldig is.

Openingstijden

De winkels in de toeristische plaatsen zijn in de meeste gevallen zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 21:00 en is sommige gevallen nog later. Sommige van de winkels en verhuurbureaus sluiten tussen 13:00 en 17:00 maar dit verschilt erg per winkel en per plaats. De openbare instellingen op het eiland zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 14:30.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdzone als Nederland, waardoor er geen tijdsverschil is tussen de twee landen. De zomer- en wintertijd loopt hier tevens gelijk.

Taal

Net als in Catalonië is het Catalaans op Mallorca de belangrijkste taal. Spaans is de tweede taal van het eiland maar wordt door sommige inwoners van het eiland liever niet gesproken. De mensen die in de toeristen industrie werkzaam zijn spreken over het algemeen allemaal goed Engels en Duits. Het is voor Nederlanders er soms even wennen aangezien in de meeste kustplaatsen alle toeristen zo goed als standaard in het Duits worden aangesproken. Bij de meeste restaurants zijn de menukaarten in meerdere talen te verkrijgen.

Prijzen

De prijzen op Mallorca liggen iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. De prijzen in de supermarkt liggen gemiddeld tien procent lager dan in Nederland. In een gemiddeld restaurant eet je een voor-, hoofd- en nagerecht tussen de twintig en de dertig euro. Goedkoper kan natuurlijk ook maar hier zal de kwaliteit dan ook naar zijn.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Mallorca vind je veel aanvullende informatie over Mallorca.

Meer info over Mallorca

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Mallorca:
Mallorca fotoreportage

Mallorca informatie

Mallorca tips
Mallorca top 10
Mallorca weer & klimaat
Mallorca's mooiste dorpjes
bijzondere plekjes op Mallorca
winterzon op Mallorca

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy